Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ HEDGE FUNDS ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ?



Λεξικό Χρυσοβιτσιώτη
Ο ορισμός στο λεξικό είναι ο εξής:

"hedge fund - κερδοσκοπικό αμοιβαίο κεφάλαιο. Αρχικά ο όρος αναφερόταν σε οργανισμούς (επενδύσεων, κτλ) που προσπαθούσαν να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους διενεργώντας αντίστροφες πράξεις. Σήμερα χαρακτηρίζονται έτσι περίπου 3000 εταιρίες (κυρίως offshore), με κεφάλαια 200-400 δισ. δολάρια, που ενεργούν κερδοσκοπικές συναλλαγές (πωλήσεις "αέρα", αρμπιτράζ, κτλ) υψηλού κινδύνου για αποκομιδή κερδών ή αυξημένων αποδόσεων. Έχουν αναφερθεί ποσοστά 15-20% ετησίως για τα "συντηρητικά" και έως 80% για τα "επιθετικά". Έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν συναλλαγές πολλαπλάσιες των οικονιμών του δυνατοτήτων χρησιμοποιώντας δανειακά κεφάλαια και τα παράγωγα."

Τα hedge funds χρησιμοποιούν πληθώρα χρηματοοικονομικών εργαλείων με σκοπό την μείωση του επενδυτικού ρίσκου, την αύξηση των αποδόσεων και την ελαχιστοποίηση της συσχέτισης με τις αγορές των μετοχών και των ομολόγων.Τα περισσότερα από αυτά είναι ευέλικτα στις επενδυτικές τους επιλογές (μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ανοιχτές πωλήσεις , τη μόχλευση , παράγωγα προιόντα όπως δικαιώματα πώλησης (puts), δικαιώματα αγοράς (calls), συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) κτλ.

Τα hedge funds διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους ανάλογα με την απόδοση , την μεταβλητότητα και το ρίσκο. Πολλές αλλά όχι όλες οι επενδυτικές στρατηγικές τείνουν να αντισταθμίζουν το υπό διαχείριση κεφάλαιο ενάντια στην πτωτική πορεία της αγοράς στην οποία έχουν λάβει χώρα οι συγκεκριμένες στρατηγικές.

Πολλά hedge funds έχουν την δυνατότητα να δίνουν αποδόσεις που δεν σχετίζονται με την απόδοση της συγκεκριμένης αγοράς όπου επενδύονται.

Πολλά hedge funds έχουν ως στρατηγικό στόχο την .....
προστασία του επενδεδυμένου κεφαλαίου και ενδεχομένως μια μικρή θετική απόδοση παρά την επίτευξη τεράστιων αποδόσεων.

Πολλά hedge funds έχουν ως managers επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι διακρίνονται για την οξυδέρκεια και την πειθαρχία τους καθώς και την εξαίρετη ειδίκευσή τους σε συγκεκριμένες αγορές η οποία αποτελεί και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα .

Συνταξιοδοτικά κεφάλαια , ασφαλιστικές εταιρείες , ιδιωτικές τράπεζες επενδύουν σε hedge funds με σκοπό την μείωση της μεταβλητότητας και την επαύξηση των αποδόσεων των ήδη υπαρχόντων χαρτοφυλακίων. Η επένδυση σε hedge funds τείνει να ελκύει πιο εκλεπτυσμένους επενδυτές συμπεριλαμβανομένων πολλών ελβετικών και άλλων ιδιωτικών τραπεζών οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις των μεγάλων διακυμάνσεων της αγοράς μετοχών.


Τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των hedge funds είναι τα εξής :


Η Δομή ( Structure )

Τα hedge fund που λειτουργούν και έχουν έδρα τις Η.Π.Α θεωρούνται ως « περιορισμένοι συνεταιρισμοί » ( Limited Partnerships , LPs ) και διαθέτουν την ανάλογη δομή . Τα offsore hedge funds είναι συνήθως επιχειρήσεις κατάλληλα δομημένες καθώς δεν έχουν και τον περιορισμό του συγκεκριμένου αριθμού επενδυτών .

Τύπος Κεφαλαίου ( Ανοιχτού ή κλειστού τύπου ) , ( Capital Structure )

Τα περισσότερα hedge funds είναι ανοικτού τύπου ( open funds ) , εκδίδοντας νέους μετοχικούς τίτλους σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους επενδυτές . Οι υπάρχοντες επενδυτές μπορούν να εξαγοράσουν τις μετοχές τους στην τρέχουσα λογιστική τους αξία επιστρέφοντας αυτές πίσω στο hedge fund .

Έλλειψη διαφάνειας

Ο κλάδος των hedge funds παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας . Αυτό είναι αποτέλεσμα της μη ύπαρξης αποτελεσματικών κανονισμών λειτουργίας . Επίσης τα hedge funds δεν υποχρεούνται να εγγράφονται στα αρχεία της SEC καθώς και οι διαχειριστές τους δεν έχουν υποχρέωση να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων , των αποδόσεών τους και των επενδυτικών στρατηγικών που εφαρμόζουν .

Αποδόσεις βασισμένες στον κανονισμό αμοιβών

Τα hedge funds ωφελούνται από τις υψηλότατες αμοιβές των managers, οι οποίες εξαρτώνται από τις ετήσιες αποδόσεις οι οποίες αποτελούν κίνητρο για αυτούς, γι' αυτό και τις θέσεις αυτές τις κατέχουν οι καλύτεροι στην αγορά των επενδύσεων. Επιπροσθέτως , οι hedge funds managers συνήθως τοποθετούν και τα δικά τους χρήματα στο προς επένδυση κεφάλαιο του hedge fund.

Για να χαρακτηρίσουμε την απόδοση ενός hedge fund ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη πρέπει να εξετάσουμε τους παρακάτω παράγοντες :

  • Την συσχέτισή τους με τις αμοιβές των managers ,
  • Τις κατηγορίες των αποδόσεων ( proforma estimated confermed etc ) . Ο καλύτερος τύπος αποδόσεων βάσει στατιστικών μελετών είναι η επεξεργασία της απόδοσης βάσει ιστορικών δεδομένων. ΄Εχοντας αυτά υπ΄όψιν ο επενδυτής νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια για το επενδεδυμένο κεφάλαιό του.

Ο γενικός συνέταιρος και οι περιορισμένοι συνέταιροι

Ο διαχειριστής του hedge fund είναι ο γενικός συνέταιρος ( general partner ) και οι επενδυτές είναι οι περιορισμένοι συνέταιροι ( limited partners ) . Αλλά και ο διαχειριστής είναι επίσης περιορισμένος συνέταιρος διότι κι αυτός επενδύει μέρος ή όλο το κεφάλαιό του μέσω των υπό διαχείριση κεφαλαίων του hedge fund .

Υπαρξη ελάχιστου ύψους κεφαλαίου προς επένδυση

Λόγω του περιορισμένου αριθμού επενδυτών που μπορούν να έχουν τα αμερικανικά hedge funds το ελάχιστο ύψος κεφαλαίου συμμετοχής είναι ιδιαίτερα υψηλό . Ο λόγος είναι ότι έχοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο για επένδυση , ο διαχειριστής του hedge fund έχει δυνατότητα να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις κατάλληλες επενδυτικές στρατηγικές .


Ευελιξία στην επιλογή Επενδυτικών Εργαλείων

Τα περισσότερα hedge funds επιλέγουν την χρησιμοποίηση παραγώγων προιόντων ( derivatives ) για τέσσερις σημαντικούς λόγους :
Μείωση επενδυτικού κινδύνου
Εκμετάλλευση ανισορροπιών των τιμών των τίτλων
Αύξηση του ύψους των κεφαλαίων με την μέθοδο της μόχλευσης ( leverage )
Η επενδυτική φιλοσοφία του διαχειριστή να εκφράζεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο

Χαμηλή συσχέτιση με την κατεύθυνση της αγοράς

Πολλά hedge funds έχουν την δυνατότητα να δίνουν αποδόσεις που δεν σχετίζονται με την απόδοση της συγκεκριμένης αγοράς όπου επενδύονται .
Η επενδυτική φιλοσοφία του A.W . Jones ήταν ότι η απόδοση εξαρτάται περισσότερο από την επιλογή των μετοχών παρά από την κατεύθυνση της αγοράς.


Ενεργή Διαχείριση

Πολλά hedge funds δημιουργούν αποδόσεις λόγω της ενεργητικής διαχείρισης . Υπάρχουν πολλές επενδυτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές των hedge funds και αποτελούν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα . Οι αποδόσεις βέβαια εξαρτώνται και από τον βαθμό πρόσβασης στην πληροφορία , την μέγιστη επιτυχία στις ευκαιρίες , την επιτυχημένη ανάλυση των προς επένδυση τίτλων καθώς και στην επιτυχημένη διαδικασία δημιουργίας και παρακολούθησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
 
http://exypno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου